בישראל תרבות אוכל ענפה ועושר קולינרי מגוון מאד, עם זאת כולנו ממהרים לעבודה ואין לנו הרבה זמן פנוי בבוקר, כך אנחנו מתפשרים במקרה הטוב על קפה מהיר ופרוסה עם ממרח ולא משקיעים בארוחה החשובה ביותר ביום. אחת האופציות שאפשר לנסות היא לאמץ הרגלים ובעיקר טעמים מתרבויות אחרות, כשמדברים על תרבות קולינרית עשירה ובפרט על ארוחות בוקר מיוחדות, אין ספק שהמטבח האיטלקי הוא אחד המעניינים והעשירים ביותר. אם כך, בואו ננסה להבין מה בדיוק כוללת ארוחת בוקר איטלקית, מה התפקיד החשוב של הקפה בארוחות האלה והאם אנחנו יכולים להכין ארוחת בוקר איטלקית בעצמנו עם מוצרים שקונים בארץ.
ארוחת בוקר ברומא
בואו נדבר על רומא – בירת איטליה, העיר המייצגת ביותר של התרבות האיטלקית. ברומא ניתן להנות מארוחת בוקר מושלמת בבית קפה ובמסעדה:
- ארוחה בבית הקפה – הארוחה הבסיסית ביותר מזכירה אולי את הארוחות המאולתרות שלנו כאן בישראל של קפה ומאפה, אפילו שמדובר על אותם מאכלים בסיסיים, יש דגש גדול יותר על השקעה בכל חלק בארוחה. אנחנו מדברים כמובן על קפה איטלקי איכותי (עליו נרחיב בהמשך) ועל מאפים מתוקים עם קצת חמאה או ריבה, ולפעמים עוגייה. את הארוחות הללו אפשר לשדרג ולמצוא מקומות שמגישים מאפים איטלקיים מיוחדים כמו קימבלה, בומבה, מריטוזו או קונרטו.
- ארוחת בוקר במסעדה – במסעדות ברומא תוכלו כבר למצוא את ארוחות הבוקר האיטלקיות המסורתיות שהן עשירות ומגוונות יותר. הארוחות הללו משתנות וכוללות לרוב מאפים טריים, מבחר של גבינות בדגש על גבינת מוצרלה, מבחר של נקניקים וטאפסים בשריים וכמובן ביצים (האיטלקים נוהגים ללכת על ביצי עין, אך בהחלט אפשר לגוון לפי הטעם). אנטי פסטי היא מנה איטלקית מוכרת שמוגשת לפני ארוחות היא נפוצה ביותר גם בארוחות הבוקר. כבר מכאן אפשר להבין שזה לא ממש מסובך לדאוג לארוחה איטלקית עשירה בבית עם לחם טרי, ביצים וירקות. כמובן ששווה למצוא נקניקים משובחים שיהפכו את החוויה לאיטלקית באמת.
סוגי הקפה
הקפה האיטלקי, שהוא חלק מהותי בארוחות הבוקר באיטליה ובכלל בתרבות האיטלקית.
- קפה איטלקי קלאסי: מה שאנחנו מכירים כאן בתור אספרסו. למעשה מדובר במנת קפה מרוכזת בכמות מועטה (שלוק או שניים). אפשר להוסיף לה חלב וסוכר לפי הטעם כמובן.
- מקיאטו: דומה לאספרסו, רק שכאן מדובר על תוספת קטנה של חלב חם ומוקצף.
- קפוצ'ינו: כוס חלב מלאה, מוקצפת ומורתחת, אליה מוסיפים את מנת האספרסו. דומה מאד למה שאנחנו מכירים כאן בישראל בתור קפה הפוך.
- קפה לונגו: מנת אספרסו המוגשת בכוס אספרסו אליה מוסיפים תוספת של מים חמים.
ההבדלים אולי עשויים להיראות מינוריים למי ששתיית קפה היא לא התחביב הגדול שלו, אבל בתרבות האוכל האיטלקית, ובפרט כשמדובר בארוחת בוקר איטלקית, הבחירה בקפה היא אומנות של ממש ויש להתאים אותה לארוחה. למשל, כשמדובר בארוחת הבוקר הבסיסית שהיא קלה יותר, האיטלקים ילכו על קפה עשיר בכמות גדולה יותר כמו קפוצ'ינו או מקיאטו. בארוחות גדולות והדשנות, הבחירה תהיה לרוב של אספרסו ודומיו – יותר קפה מרוכז, פחות חלב ומים שיכבידו לצד האוכל.
מאיטליה לישראל
יש החושבים כי את חומרי הגלם ומוצרי המזון שניתן למצוא באיטליה, אי אפשר למצוא כאן בישראל. זה נכון אם תחפשו חומרי גלם מיוצרים בעבודת ידם של המקומיים המסורתיים, אבל בהחלט יש הרבה חומרי גלם מצוינים המיובאים מאיטליה שאפשר למצוא, לצד תחליפים ישראליים שבהחלט יערבו לחיכנו ויתאימו לארוחת הבוקר האיטלקית. ירקות איכותיים או עשבי תיבול למשל לארוחת בוקר איטלקית זה רכיב שבהחלט לא מסובך למצוא כאן – בטטות, חצילים, בזיליקום טרי איכותי, טימין וכן הלאה. מעבר לכך, מוצרים כמו זיתי קלמטה, גבינות שונות כמו מוצרלה, קשקבל, גורגונזולה ונקניקים איטלקיים – את כל אלה נוכל בהחלט למצוא גם במעדניות וגם בסופרים השונים.
ארוחת בוקר איטלקית אצלכם בבית: 3 מתכונים לארוחות בוקר איטלקיות מעוררות תאבון
כפי שהבטחנו, לא נשאיר אתכם בידיים ריקות ולא נסתפק ברעיונות כלליים. הנה 3 רעיונות לארוחות בוקר ומאכלים בניחוח איטלקי שאפשר להכין בקלות עם חומרי הגלם האיכותיים שאפשר למצוא כאן בארץ.
- אורקייטה עם פלפלים מתוקים, נקניק ובזיליקום: מנה מושלמת לארוחת בוקר ואפילו לבראנץ' ולצוהריים. כל מה שצריך זה אורקייטה איטלקית משובחת (פסטה שאפשר למצוא גם במעדניות כאן בארץ), 400 גרם נקניק איטלקי משובח, כמות דומה של פלפלונים מתוקים (אפשר להוסיף פלפל חריף אחד אם אוהבים) ושיני שום מכינים את הפסטה במים רותחים ובמקביל את הרוטב עם כל המרכיבים. שימו לב לתת לנקניק הזדמנות להיצלות ולהשחים. מנה טעימה ומפנקת במיוחד.
- בטטה במילוי גבינת פטה: מנה שמלאה בפחמימה, חלבון וסיבים תזונתיים. מדובר כאן בארוחת בוקר מושלמת וקלה להכנה. כל מה שצריך לעשות הוא להכניס 6 בטטות קטנות לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כחצי שעה, לאחר ששמתם עליהם שמן זית ומעט מלח גס. לאחר מכן מרוקנים את תוכן הבטטות לקערה בלי לזרוק את הקליפה, ומוסיפים ביצה אחת ועוד חלמון מביצה אחרת, זיתי קלמטה קצוצים ו-200 גרם גבינת פטה. ממלאים את הבטטות ומחזירים לתנור לאפייה במשך 7 דקות בחום של 220 מעלות. אפשר לקשט בעלי טימין.
- פריטטה חצילים ומוצרלה: הפריטטה היא בעצם החביתה האיטלקית, וכאן יש לנו רעיון נפלא למתכון פשוט ומהיר שמתאים לכל המשפחה. בשלב הראשון קולים בתנור במשך רבע שעה קוביות חציל, עגבניות שרי, שום ועלי בזיליקום בתנור. בזמן הזה מכינים תערובת של שמונה ביצים, 250 גרם גבינת בייבי מוצרלה, 100 גרם גבינת פקורינו מגורדת, עלי בזיליקום, כמה שיני שום קצוצות, 100 מיליגרם שמנת ומלח ופלפל לפי הטעם. יוצקים את הבלילה לתבנית הירקות ולאחר עשר דקות תקבלו פריטטה עשירה, טעימה ומשביעה שהיא ממש פשטידה איטלקית מושלמת לארוחות בוקר.
לסיכום
כמדינה עם אהבה לעולם הקולינריה, הגיע הזמן שנתחיל להשקיע יותר בארוחות הבוקר שלנו, ואין ספק שיש לנו הרבה מה ללמוד מהאיטלקים. ארוחת בוקר איטלקית היא ארוחה עשירה, טעימה ומשביעה שעוזרת לנו לאכול באופן מסודר לכל אורך היום, והאמת היא שאפשר להכין מאכלים טעימים ונאמנים למקור גם עם המוצרים שאפשר למצוא כאן. לזוגלובק מספר מוצרים שיכולים להתאים לארוחת הבוקר האיטלקית שלכם, ואותם תמצאו בכל רשת שיווק מזון קרובה אליכם. כך תוכלו להכין בעצמכם ארוחות איטלקיות מסורתיות בניחוח ישראלי ובטעמים בלתי נשכחים. בתאבון!