בשנים האחרונות מדינת ישראל הפכה להיות ידועה בזכות החיבה הרבה של ישראלים לאוכל ולבישול הטבעוני. טבעונות היא למעשה תזונה המבוססת במלואה על מוצרים מן הצומח ללא כל מוצרים מן החי. זה אומר כמובן ללא בשר בקר, עוף דגים, אך גם ללא מוצרים חלב, ביצים ואפילו דבש (בהתאם למידת ההקפדה). למרבה המזל, הסצנה הקולינרית המקומית מציעה הרבה מאכלים ורעיונות להשראה, גם כאן תוכלו למצוא מגוון רחב של מאכלים טעימים, משובחים ומפנקים על טהרת הטבעונות. אז לקראת ארוחת ערב טבעונית וטעימה, הנה המדריך המלא עם כל מה שכדאי לקחת בחשבון.
לפני הכול – מתכננים
תכנון של ארוחה צריך לבצע בכל מצב ולא רק כשמדובר בארוחת ערב טבעונית, אך בפרט כאשר מדובר באוכל טבעוני וכשאנו לא יכולים להשתמש בכל חומרי הגלם המוכרים לנו. בראש ובראשונה חשוב להבין כמה סועדים ייקחו חלק בארוחה כדי שנוכל לדאוג למספיק חומרי גלם. מכאן חשוב להבין אם יש הגבלות נוספות שיש להתחשב בהן כמו העדפות מסוימות של הסועדים, אלרגיות, נושאים הקשורים בכשרות (על אף שזה עניין בעייתי הרבה פחות כשמדובר באוכל טבעוני) ועוד. ברגע שתבצעו מיפוי מקיף של כל האילוצים הללו, תוכלו לבנות תפריט שלם שיתאים לערב שלכם בצורה הטובה ביותר.
מנות פתיחה
כשאתם הולכים על ארוחה טבעונית, שווה בהחלט להשקיע במנות פתיחה מפנקות וטעימות שילוו את הארוחה כולה. זכרו כי הדבר היחיד שמגביל אתכם כאן הוא הדמיון שלכם, ולא ההיצע.
הנה כמה רעיונות למנות פתיחה טבעוניות קלות להכנה:
- ממרח עדשים: ממרח טעים ובריא עם הרבה חלבון איכותי. מומלץ לתבל עם לימון, מלח והרבה שום כתוש וזה הולך נפלא על ברוסקטות פריכות וחמות. אם בא לכם להכין את הכול מראש אפשר להניח עליהן גם פרוסה של גבינה טבעונית ולהכניס לתנור.
- חצילים: בכוונה לא דיברנו כאן על מנה ספציפית, כי חצילים זה מרכיב שאפשר לקחת להרבה מאד כיוונים. אפשר לטגן אותם ולערבב יחד עם עריסה, שום ולימון, לחתוך לפרוסות ולשים בתנור ולאחר מכן לשים לימון ושום כתוש, לצלות אותם ולהכין מהליבה סלט חציל וטחינה משובח ולהכין אותם בעוד עשרות דרכים שונות.
- קרפצ'יו סלק: מי אמר שקרפצ'יו זו מנה לאוכלי בשר בלבד? פורסים חתיכות דקות של סלק על צלחת, מתבלים עם חומץ בלסמי, עלי בייבי ואפילו פרמז'ן טבעוני ומקבלים קרפצ'יו איכותי שיאהבו גם הקרניבורים הגדולים ביותר.
- ירקות ממולאים: גמבות, בצלים, עגבניות, קישואים ומה לא בעצם? כל ירק טעים וטרי יהיה מנת פתיחה מושלמת במילוי של קוסקוס, בורגול או אורז מתובלים.
כך תשלבו בין מנה צמחונית לבין מנה בשרית
פעמים רבות, במיוחד כשמדובר באירוח משפחתי, נראה אורחים צמחונים או טבעונים לצד כאלו שאוכלים בשר, עוף, דגים ומוצרים מן החי. רבים חושבים שזה מורכב מדי עבורם, אבל האמת היא ששילוב בין אוכל צמחוני לבשרי הוא פשוט הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב, ואפשר בהחלט לדאוג לארוחות משולבות בהן כל סועד יימצא בדיוק את המאכלים שמתאימים לו. צריך לזכור שהסלטים ומנות הפתיחה הם כאלו שהרבה פעמים לא מכילים מוצרים מן החי ולרוב יתאימו גם לצמחונים וטבעונים, אם אין לכם מנות כאלה שווה להכין כמה. באופן דומה גם תוספות לארוחה כמו אורז, תפוחי אדמה, בורגול ועוד אלו הם מאכלים טבעוניים. באשר למנה העיקרית, לצד המנות הבשריות שווה בהחלט להכין מנות נוספות שיתאימו לסועדים צמחונים וטבעונים (בהתאם לדרישות הסועדים) כמו פשטידות, מרקים, סלטים עשירים.
ממשיכים למרק
עוד דבר ששווה לזכור ולקחת בחשבון הוא שאחד הרעיונות הטובים ביותר לארוחה טבעונית הוא הכנה של מרקים עשירים ומפנקים. הם פותחים את התיאבון לקראת הארוחה, מתאימים לכל הסועדים ולא רק לצמחונים ולטבעונים, ויכולים להיות מנה עיקרית נהדרת. אפשר ללכת על מרק ירקות עשיר מלא בירקות טריים, מרק אפונה, מרק בצל, מרק מינסטרונה (כמובן ללא הבשר), מרק פטריות עשיר ועוד. שימו לב שבמיוחד כשאנו מדברים על ארוחת ערב טבעונית, בעונת החורף מרקים הם בלי ספק המנה המושלמת שלא כדאי לוותר עליה.
ולמנה עיקרית
כיום לא צריך להסתפק רק בראשונות, ואפשר להנות ממנות עיקריות טבעוניות מצוינות. למרבה הנוחות, היום יותר מאי פעם ניתן למצוא מנות עיקריות קלות ומהירות להכנה על טהרת הטבעונות. דוגמה נפלאה לסוגים של מנות כאלו אפשר למצוא בסדרת המוצרים הטבעוניים של זוגלובק , ואלו הם מאכלים שיתאימו כמנה עיקרית בכל ארוחה צמחונית וטבעונית שהיא:
- נקניקיות טבעונית: מוצר נפלא עם טעם שבהחלט עושה כבוד לנקניקיה הבשרית. הנקניקייה מתאימה בתוך לחמנייה כמובן, ככה כמו שהיא, או במאכלים כמו מוקפץ או שקשוקה פיקנטית.
- בורגר פטריות עדשים וקינואה : חלופה מדהימה וסופר טעימה, בורגר עסיסי לאוהבי פטריות ניתן להגיד אותו לצד תוספות או בתוך לחמניה עם ירקות וממרחים.
- שניצל דק דק טבעוני: שניצל דק טבעוני כולל כל מה שטוב במנה האהובה ללא מוצרים מן החי וזוהי בהחלט מנה עיקרית נפלאה שרוב האורחים יאהבו.
ועכשיו לקינוח
בארץ אפשר למצוא במגוון מסעדות ואולמות אירועים שמגישים קינוחי פרווה שמתאימים לאחר אכילת בשר, וכשמדובר במנות שלא מכילות ביצים או ג'לטין, אלו הן למעשה מנות טבעוניות לכל דבר ועניין. השמיים הם הגבול כשמדובר בקינוחי פרווה וקינוחים טבעוניים, וגם כאן הדמיון שלכם הוא המגבלה היחידה. שווה לחשוב על רעיונות נפלאים כמו מלבי על בסיס קרם קוקוס וקורנפלור, טראפלס שוקולד מריר ללא חלב, סלטי פירות עשירים ומפנקים ומעדנים על בסיס זרעי צ'יה, סויה, קוקוס או שקדים. כל אלו הם הסיום המושלם לכל ארוחת ערב טבעונית, ואין ספק שהם טובים ומפנקים לא פחות מקינוחים המכילים חלב, ביצים ומוצרים אחרים מן החי.
סיכום
מומלץ לבצע תכנון מוקפד של הארוחה וחשיבה על מנות מתאימות לכל שלב בארוחה. אם יש סועדים צמחונים/טבעונים לצד כאלו שאוכלים בשר או חלב, חשוב לדאוג למנות שיתאימו לכולם וצריך לזכור שבהחלט אפשר למצוא פתרונות משולבים ויצירתיים. למנה עיקרית אנו ממליצים בחום לחפש את המוצרים הטבעוניים והצמחוניים של זוגלובק שאפשר להשיג בכל רשתות השיווק והמזון ברחבי הארץ. לא לשכוח לפנק את האורחים עם קינוחים טעימים ללא מוצרים מן החי, בתאבון!